به گزارش شهرآرانیوز، قرار است یک دورهمی کودکانه باشد، برای آنهایی که بیشترشان در نخستین دهه از زندگی شان بنا به جبر، مسائل اقتصادی یا هر دلیل دیگری کنار عنوان «کودک» کلمه «کار» را هم یدک میکشند. طبق تعریف استانداردهای بهزیستی، جمع دویست نفری حاضر در دورهمی کودکان کار بنیاد مردمی «عماد» همه کسانی هستند که دست کم یک بار سر چهارراهها یا در خیابان به عنوان کودک کار شناسایی شده اند و در خود بهزیستی یا دادگستری پرونده تشکیل داده اند. در این دورهمی به میزبانی بنیاد نیکوکاری عماد، ارتش، اداره ورزش وجوانان، بهزیستی، آموزش وپرورش هم پا در میدان گذاشته اند و قرار است خروجی این برنامه با شعار «هر فرد حامی یک کودک کار» به نتایج خوبی برسد.
محمد هشت ساله اولین کودکی است که به سالن برگزاری جشن وارد میشود. درحالی که لباسهای مهمانی اش را به تن کرده است، میگوید: خانم، امشب غذا هم میدهند؟ جلوتر میروم و از او میپرسم مسلم است که غذا هم میدهند. لبخندی بر لبانش نقش میگیرد و میگوید: به خاطر اینکه امسال به مدرسه رفتم، مرا به اینجا دعوت کردند. خودش ادامه میدهد: باید پارسال به مدرسه میرفتم، اما، چون برادر بزرگ ترم مدرسه نرفت و کار میکند، من هم مدرسه نرفتم، اما از من قول گرفتند که امسال به مدرسه بروم. همه کارنامه ام خیلی خوب است و خوش حالم که به این جشن آمده ام.
رضا که گویا در اتوبوس کنار محمد نشسته بود، برای همین دوستی چنددقیقه ای، خودش را به محمد نزدیک میکند. اصرار دارد با تلفن همراهم از هردوشان عکس بگیرم. او نیز وضعیت مشابهی با محمد دارد. از او میپرسم چرا در این جشن شرکت کرده است. رضا میگوید: چندباری سر چهارراه به مردم جوراب میفروختم. بعد دو نفر معلم از من خواستند که دیگر این کار را انجام ندهم و در مقابل مرا در کلاسهای آموزشی ثبت نام کردند. برایم لوازم تحریر مهیا کردند و به جشن دعوتم کردند و قرار است پایان جشن با دوستانم سرود «سلام فرمانده» را اجرا کنیم.
برنامه جشن با اجرای برنامههای متفاوت پیش میرود، اما مسئولان هم در این میان حرفهایی برای گفتن دارند.
نخستین مسئول مهمان در این دورهمی خودمانی، فرمانده قرارگاه منطقهای شمال شرق نزاجاست. امیر رضا آذریان درباره موضوع کودکان کار به خبرنگار ما میگوید: موضوع کودکان کار موضوعی فراگیر و مهم است. همه ما در هر شغل و مقامی که هستیم، باید در همراهی برای حل مسئله همراه باشیم.
آذریان بیان میکند: باید توجه داشته باشیم که هرگونه بی دقتی یا بی توجهی در پرورش این کودکان و نوجوانان ضررش به خودمان میرسد. ممکن است امنیت جامعه بر هم بخورد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی هم به عنوان دومین مسئول مهمان، حرفهایی برای گفتن دارد. مسعود فیروزی در این باره میگوید: مهمترین نظریه جامعه شناسی در این باره بی سازمانی اجتماعی یا بی نظمی اجتماعی است. به استناد این تعریف، میتوان گفت در حوزه کودکان کار و خیابان نوعی بی نظمی اجتماعی وجود دارد و، چون هر گروه و بخش و حتی فعالان اجتماعی از یک زاویه نگاه میکنند، اقدامات اجرایی مکمل هم نمیشود. او با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۵۰۰کودک کار و خیابان سامان دهی شدند، میافزاید: این آمار برای سال۱۴۰۰ حدود ۶۰۰کودک در استان و به ویژه مشهد به ثبت رسیده است.
فیروزی اظهار میکند: کودکی که جمع آوری میشود، در وهله اول غربالگری میشود، سپس در چرخه سامان دهی قرار میگیرد و با گرفتن تعهدات قضایی به خانواده اش تحویل داده میشود. اما معضلی که در این مرحله وجود دارد، اینجاست که کودک توسط خود خانواده یا لیدرهایی که کسب وکارشان این است، دوباره به خیابان بازمی گردد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی تأکید میکند: برای نظارت بر کودکانی که سامان دهی و تحویل خانواده میشوند، نیاز به حامی داریم. دست کمک میخواهیم تا اگر کودکی تحویل خانواده شد، بتوانیم نظارت کنیم تا دوباره وارد خیابان نشود.
فیروزی با بیان اینکه بسیاری از کودکان به علت تأمین نشدن مخارج مدرسه از تحصیل بازمی مانند، ادامه میدهد: در این حوزه نیز دست نیاز به سوی حامیان و خیران دراز میکنیم. زیرا اگر فرایند تحصیل کودک محقق نشود، او دوباره به چرخه معیوب کار در خیابان وارد میشود.
دبیر اجرایی بنیاد نیکوکاری عماد نیز در پایان این مراسم به دورهمی دویست نفره کودکان کار اشاره میکند و میگوید: بنیاد مردمی عماد در راستای حمایت از کودکان کار، جامعهای دویست نفره از این عزیزان را برای حمایت زیرپوشش قرار داده است.
سعید کاظمی با بیان اینکه قرار است در دوازده محور برای این کودکان کار اجرایی و آموزشی انجام دهیم، بیان میکند: علاوه بر این تعداد کودک کار، حدود ۲ هزار دانش آموز نیز برای تأمین مایحتاج و ملزومات تحصیلی تحت حمایت بنیاد عماد قرار گرفتند.